Halterstang kopen, enkele tips

Als je een actief krachtsporter bent, dan kun je bijna niet anders dan een goede halterstang kopen. Een halterstang, ook wel barbell genoemd, gebruik je bijvoorbeeld tijdens het bodypumpen, squatten of bankdruk-oefeningen. Er zit verschil is het gewicht van de beschikbare stangen, dus je kunt voor jezelf bepalen hoe zwaar de stang moet zijn. Je kunt daarbij het gewicht van de stang geleidelijk ophogen naarmate je trainingsintensiteit hoger wordt. Je zult zien dat hiermee ook je spiermassa toeneemt. We onderkennen hoofdzakelijk drie soorten halterstangen: olympische stangen, bodypump-stangen en vaste stangen. Met de olympische stang kun je veel variëren qua gewicht voor verschillende oefeningen. Deze stang is daarom geschikt voor mensen die thuis willen sporten.

Soorten halterstangen en toepassingen

Wil je een passende halterstang kopen, kijk dan sowieso waar je hem vooral voor gaat gebruiken. Er zijn zeer veel verschillende soorten stangen met verschillende mogelijkheden, elk (on)geschikt voor bepaalde oefeningen. De meest robuuste stang is de High Performance stang, geschikt voor bijvoorbeeld powerlifting of gewichtheffen. Deze stang is geschikt om zware gewichten te dragen, hij heeft bovendien speciale lagers zodat de sleeves makkelijk kunnen draaien. Begin je net met krachtsport en wil je geleidelijk opbouwen, dan kun je het beste een aluminium halterstang kopen. Ondanks het relatief lage gewicht van deze stang, heeft hij een vrij hoog draagvermogen. Als je de stang veel van de grond tilt en weer neergooit (bijvoorbeeld met gewichtheffen), schaf dan een crossfit halterstang aan.

Verschillende formaten

Er bestaan qua formaat twee verschillende halterstangen, passend bij de verschillende soorten halterschijven. Ga je een halterstang kopen, dan is dit iets om goed in de gaten te houden. Er zijn stangen waarop schijven met een 30 mm diameter passen en stangen geschikt voor 50 mm schijven. De eerder genoemde olympische halterstang is altijd een 50 mm stang. Kenmerkend voor de 50 mm stang is dat de schijven op deze stang kunnen draaien. Dit zorgt voor meer flexibiliteit tijdens je oefeningen en de kans op blessures is dan ook kleiner. De 50 mm stang wordt gebruikt voor gewichtheffen, powerlifting en crossfit. De grote meerderheid van de beschikbare halterstangen is overigens op basis van de 50 mm diameter.     

Olympische halterstang-onderdelen

Een Olympische halterstang bestaat uit enkele onderdelen, te weten: (jawel) de stang, de knurling, de sleeves en de markeringen. De stang is vanzelfsprekend het deel wat je in je handen houdt tijdens de oefeningen. Door de knurling, een ruwer deel op de stang, vergroot je je grip. De sleeves worden over de stang heen geschoven, hier worden  de gewichten vervolgens op geplaatst. Op basis van de markeringen tenslotte, kun je zien wat voor een type stang je gebruikt. Voor algemeen gebruik, kun je het beste een dubbel gemarkeerde halterstang kopen.

Halterstang kopen, kwaliteit en reiniging 

Je wil waarschijnlijk niet elk jaar een nieuwe halterstang kopen. Er zijn verhalen bekend van stangen die binnen een maand doormidden breken. Overweeg dus wat meer uit te geven voor een kwalitatief hoogwaardige en robuuste stang. Zorg er daarbij ook voor dat je enkele onderdelen goed onderhoud, om snelle slijtage te voorkomen. Zo is het raadzaam om sowieso de knurling en de sleeves regelmatig te reinigen, evenals de stang zelf. Wil je de voor jou perfecte halterstang kopen? Neem dan contact met ons op en laat je adviseren!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *